Kokulu Mum Yapımı
Kurutulmuş bitkilerden yapılan mumlar, bahçelerin eşsiz güzelliklerini evinize taşımanın bir başka yolu. Kokulu mumları doğal kurutulmuş bitkilerle yaparak sağlıklı ve oldukça şık görünümlü dekoratif aksesuarlar elde edebilirsiniz. Daha yoğun kokular istiyorsanız, mumlarınızı hazırlarken kurutulmuş bitkilere ilave olarak uçucu yağları da kullanabilirsiniz. Kekikten biberiyeye, lavantadan tarçına kadar uçucu yağlar ve kurutulmuş bitkilerle harika mumlar hazırlamak çok kolay ve zevkli bir proje olacak. Kokulu mum yapımı makalemizde evde kokulu mum nasıl yapılır resimli anlatımla adım adım öğrenebilirsiniz.
Mumlarınızı sadece kendi evinizde kullanmak için değil, arkadaşlarınıza ve dostlarınıza hediye etmek için de yapabilirsiniz. El yapımı hediyeler her zaman paha biçilmezdir.
Bergamut, lavanta, çay ağacı, vanilya kokulu mum nasıl yapılır
Kokulu mum yapımı için size kafa karıştırıcı ölçüler yerine oldukça pratik nasıl mum hazırlayacağınızı anlatalım önce.
Kokulu Mum Yapımı Malzemeleri
- Balmumu yada Soya mumu
- Mum fitili
- Tutkal
- Dilediğiniz uçucu yağlar ( Bergamut, lavanta, çay ağacı, vanilya gibi)
- Yine dilediğiniz kurutulmuş bitkiler ( Lavanta, tarçın, biberiye, papatya gibi)
- İçerisine kokulu mumlarınızı hazırlayacağınız, kurutulmuş harika bitkilerinizin görüneceği kavanoz veya şık cam bardaklar.
Yukarıdaki malzemelerin haricinde, yapım aşamasında kullanacağınız araçlar;
- Balmumu ve soya mumunu eritmek için tencere, tencere 2 adet iç içe geçecek şekilde olmalı balmumunu eritmek için benmari usulu çalışacağız.
- Küçük bir boya fırçası
- Mandal
Kokulu Mum Nasıl Yapılır Evde Kokulu Mum Yapımı
Hazır olarak kurutulmuş bitkileri temin edebilirsiniz, yada kendiniz toplayıp kurutabilirsiniz.
- Kurutulmuş bitkileri kavanoz yada bardak boyuna göre kesin.
- Benmari usulü eritme için, büyük tencereye su koyun ve balmumu olan tencereyi bunun içine oturtun. Her bir kilogram balmumu için 15 ila 30 ml uçucu yağ kullanabilirsiniz.
- Esans olarak kullanacağınız uçucu yağlardan uyumlu olanları birlikte kullanmanız mümkün, tercihen de tek esansla daha sade bir nota seçebilirsiniz.
- Balmumunu eriterek işleme başlıyoruz.
- Erimiş balmumundan küçük fırçamızla bir miktar alıp kurutulmuş bitkilerin üzerine sürerek kavanozun duvarlarına yapışmalarını sağlıyoruz.
- Fitilin ucuna bir miktar zamk sürüp kavanozun dibine tutturuyoruz.
- Mandal yardımıyla kavanozun dibini tutan fitili fotoğrafta görüldüğü gibi tutturuyoruz ve fazlasını kesiyoruz.
- Hazır olan kavanoza artık balmumunu ilave edebiliriz. Balmumunu doldurduğumuz kavanozlarda donmasını bekleyelim.
- 48 saat sonra kokulu mumumuz kullanıma hazır.