Baş Aşağı Sebze Yetiştirme
Baş aşağı sebze yetiştirme son birkaç yıl içinde oldukça popüler hale geldi . Havada domates, biber ve salatalık yetiştirmek sadece yerden tasarruf etmekle kalmaz, aynı zamanda balkon veya terasınıza dekoratif bir hava verir. Bunun yanında toprakları kazmak, bitkiler ve sebzeler için kafesler, çıtalar yapmak gibi sorunlarıda ortadan kaldırır.
Askıda sebze nasıl yetiştirilir? Askıda sebze yetiştirme
Evet şimdi bir bahçıvan devrimi, tarlada veya bahçede değil askıda, baş aşağı sebze yetiştirme zamanı. Baş aşağı sebze yetiştirmeye başlamak için bu proje size çok faydalı olacaktır.
Görsel olarak şık yer kaplamayan, pratik baş aşağı sebze yetiştirmenin bir kaç yolu var. Altını sebzelerin sarkabileceği şekilde açacağımız saksılarda, yada poly kumaş ile ferforje kafeslere yerleştireceğimiz kumaş saksılarda rahatlıkla baş aşağı sebze yetiştirebiliriz. Hatta pet şişeleri bile kullanmanız mümkün.
Özellikle şu salgın dönemlerinde güvenli kendi yetiştirdiğimiz sebzeleri kullanmak için, harika bir yol. Balkon yada terasta tavana baş aşağı sebze yetiştirmede kullanacağınız saksıları asmak için sağlam kancalar monte etmeniz yeterli olacaktır.
Baş Aşağı Sebze Yetiştirme Nasıl Yapılır
Sadece balkon ve teras değil eviniz içinde dahi rahatlıkla baş aşağı sebze yetirmeniz mümkün.
- Saksının alt kısmında bitkinin çıkışını sağlamak için sekiz yada on santim çapında bir delik açalım.
- Baş aşağı sebze yetiştireceğimiz saksıları asabilmek için yanlarına iplerin geçebileceği delikler açalım.
- Açtığımız deliklerden asmak için kullanacağımız ipi geçirelim, ve saksımızı asmaya haır hale getirelim.
- Önce sebze fidelerinin çıkacağı şekilde iki kesik attığımız gazete kağıtlarını, saksının tabanına kesikler saksı tabanındaki deliğe gelecek şekilde yerleştirelim. Bu işlemin ardından saksıya sebze yetiştirmeye uygun toprağı koyabiliriz.
- Yan yatırdığımız saksıya, daha önceden gazete kağıtlarına yapmış olduğumuz kesikten bitkimizi ekebiliriz. Saksıyı çevirip toprağı sulayalım, hava sıcaksa mevsime göre gerekirse günde iki kez sulayıp toprağın nemli kalmasını sağlayalım. Toprakların dökülmesinden endişe etmeyin, ilk ekme işleminde saksıyı çevirdiğinizde fazla toprak dökülür ve daha sonra bu tekrar olmaz.
- Saksılarınız hazırsa güneş ve sudan başka bir şeye ihtiyacınız yok. Çizimde görüldüğü gibi bir stand hazırlanıp saksılar sırayla asılabilir. Tabi biz balkon ve teraslarımızda hatta mutfağımızda asabileceğimiz her yerde rahatlıkla baş aşağı sebzelerimizi yetiştirebiliriz.