Evde Doğal Tütsü Yapımı
Evde kendi tütsünüzü yapabilirsiniz. Lavanta, biberiye, paçuli, adaçayı gibi kokusunu sevdiğiniz bitkilerden harika el yapımı tütsüler hazırlamak mümkün. Evde doğal tütsü yapımı sırasında kullanacağınız bitkileri sizin toplamınız daha eğlenceli olacaktır. Küçük bir not düşmek istiyorum, Dünya genelinde geleneksel halklar, hasattan önce yada bitkileri toplamadan önce tıbbi ve diğer kullanımlar için toplanacak olan bitkilerden izin isterler. Bu uygulama hem tevazuyu simgeler ve hem de bitkilerle bir bağ oluşmasını sağlar.
İnançlarınız ne olursa olsun, minnettarlık ve takdir duygusu, güzel bir hasat ve toplama yapmak için insanoğlunu hazırlar. Her zaman olduğu gibi, doğaya saygı gösterdiğiniz emin olun ve sadece bol dal vermiş ve uygun olan bitkileri toplayın. Herhangi bir bitkiden çok fazla almayın ,biraz kesin daha sonra diğerine geçin. Kökleriyle birlikte topluca sökmeye kalkışmayın ki bitkiler yaşamlarını sürdürebilsin.
Evde tütsü nasıl yapılır? Evde tütsü Tarifi
- Toplayacağınız bitkilerden 15-20 cm lik dallar hazırlayın. Bitkiye bağlı olarak, hazırlayacağınız tek bir tütsü için yaklaşık 5 ila 10 dala ihtiyaç duyacaksınız.
- Dallarınızı demetler halinde aynı yönde yatırın. Tek bitki çeşidi ile demetler hazırlayabilir veya farklı bitki çeşitlerinden oluşan karışık demetler de hazırlayabilirsiniz. Bağladığınız bitkiler kurudukça küçülecektir, bunu göz önünde bulundurun. Bununla birlikte, demet çok kalınsa, iç kısımları zor kurur.
- Herhangi bir doğal ip kullanarak, demetin uzunluğunun 5 ila 6 katı uzunluğunda parçalar kesin. Tütsünün dip kısmını, yani tabana yakın kısmı sıkıca sarın ve sicimin uzun ucunu serbest bırakarak düğüm atın. Bitki kurudukça, demet küçülecektir, bu yüzden sıkıca bağlayın, böylece dağılmaz.
- İpinizi uca doğru ipin gerginliğini iyi ayarlayarak , demetin etrafını çapraz bir açıyla sarın. Şimdi, uç kısmındaki ipi daire şeklinde sarın, giderek daha küçük “X’ler” yapın. tütsünüzün kenarlarında çıkmış fazla dallar varsa, bir kez daha işlemi tekrarlayabilirsiniz. Tabanı tekrar sardıktan sonra demetin altındaki ipi bağlayın. Tütsünüz biraz asi ise endişelenmeyin; kurudukça terbiyeli olur.
- Sıcak ve kuru bir yerde eşit olarak ayırarak demetlerinizi kurutun. bulunduğunuz bölgedeki hava şartlarına göre kuruma süresi değişebilir. Kuru bir iklimde yaşıyorsanız veya eviniz ısıtmalı veya klimalı ise sorun yok kısa zamanda bitkiler kuruyacaktır. Bitkileri bükerek 4 ila 7 gün sonra kuruluğu test edin. Bitki kırılıyor ve gevrek bir his bırakıyorsa, kuru ve hazırdır!
- Tazeliği ve aromayı korumak için hazırladığınız tütsüleri kavanozlarda saklayın. Nemli bir iklimde yaşıyorsanız, bu küflenmeyi önlemek ve yanacak kadar kuru tutmak için çok önemlidir.