Evdeki Alerjenler Nasıl Yok Edilir, Evdeki Alerjenleri Azaltmanın Yolları

Evdeki Alerjenler Nasıl Yok Edilir, Evdeki Alerjenleri Azaltmanın Yolları

Evdeki Alerjenleri Azaltmanın Yolları

Birçoğumuz alerjilerin semptomlarını biliyoruz, kaşıntılı gözler, boğazda şişme ve yine kaşıntı hissi, hapşırma v.b. Nüfusun yaklaşık yüzde 40’ı alerjenlere karşı duyarlı hale geliyor. Yaygın alerjenler arasında polen, küf, evcil hayvan kepeği ve toz akarları vardır. Alerjik reaksiyonlar, soğuk algınlığı benzeri semptomlardan baş ağrısına, astım semptomlarının şiddetlenmesine kadar değişir. Evdeki alerjenler nasıl yok edilir alerjik reaksiyonları önlemek için evdeki alerjenleri azaltmanın yolları nelerdir öğrenmek istermisiniz? Ozaman öncelikle nasıl oluştuklarından başlayalım.

İç mekanlarda bile, bahar yaklaştıkça alerjiler genellikle kötüleşir. Yılın bu zamanında, polenler, nem seviyelerinin artması, küf ve toz akarlarının büyümesi alerjilerin çoğalmasını teşvik eder. Bunlardan bazıları bizim kontrolümüz dışında olsa da, evlerimizdeki alerjen seviyesini azaltmak için yapabileceğimiz şeyler var.

Evdeki Alerjenler Nasıl Yok Edilir?

Alerjenler Nasıl Yok Edilir

Yetişkinlerin çoğu yatak odasında her gün altı ila 12 saat geçirir, çocuklar ise daha fazla zaman geçirebilirler. Araştırmalar, yatak odasında evdeki diğer yerlerden daha fazla toz akarının yaşadığını gösteriyor. Düzenli olarak en az 2 haftada bir tüm yatak takımlarını ve perdeleri yıkayın. Toz alırken nemli bez kullanın. Alerjenleri yakalamak için yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtreli bir elektrik süpürgesi kullanın. Yorgan, yastık, varsa tüylü oyuncaklar, küçük halılar çamaşır makinesine atın. Yıkanamayan eşyaları torbalayın ve toz akarlarını öldürmek için 24 ila 48 saat boyunca dondurucuya koyun.

Temizlikler arasındaki alerjenleri daha da azaltmak için, aynı zamanda toz akarını ve küf oluşumunu önlemek için nem seviyelerini düşük tutun. Yastık ve yorganları toz geçirmeyen kapakları olan dolaplarda tutmak en iyisi.

Alerjenler için Nemli mekanlara dikkat

Yüksek nem ve küf

Yüksek nem seviyesine sahip yerleri arayın ve burnunuza kötü koku gelen yerleri bir fener yardımıyla inceleyin. Unutmayın iç mekandaki nemli ve ıslak kalan yerler karbonmonoksit kaynağıdır. Yüksek nem seviyesine sahip odaları belirlemek için basit bir nem ölçer satın alın. Unutmayın, duvardan duvar halı kaplı bir eviniz varsa halıların altında, duvar kağıdının arkasında, tavan döşemelerinin üzerinde ve alçıpanın arkasında rahatlıkla nem ve küf oluşabilir.

Duvardan duvara eski halılar alerjen yuvası

Alerjenler yıllar içinde halıda hapsolur ve çıkarılmasını zorlaştırır. Dış duvarları olan odalar, bodrum, banyo, çamaşır odaları ve mutfaklar yüksek nem seviyelerinin görüldüğü yerlerdir, bu sebeple eski duvardan duvara halıları kaldırmayı kesinlikle düşünmelisiniz. Kurşun tozu eve salınabileceğinden, 1978’den önce inşa edilen evlerden halıları çıkarırken çok dikkatli olun. Herhangi bir halıyı çıkarırken, toz ve kir ve akarların havayı kirletmesini önlemek için çıkarmadan önce üzerine su püskürtün. Eski halıları kolayca temizlenebilen duvardan duvara olmayan halılarla veya seramik karo, bambu, parke gibi sert zeminlerle değiştirmeyi düşünün.

EPA, nem seviyelerinin yaz aylarında yüzde 60’ın altında ve kış aylarında yüzde 25 ila 40 arasında tutulmasını önerir. Nem seviyeleri sürekli olarak referans aralıklarının dışındaysa,fazla nemi alan bir cihaz edinmelisiniz. Nemi azaltmak için duş aldıktan sonra banyo fanını en az 20 dakika çalıştırmalısınız ve fan gövdesinde veya kanalında nemin kalmadığından emin olmalısınız.
Zararlı kimyasallar yerine doğal ürünler kullanın.

Sirke son derece etkili bir dezentektandır

Beyaz Sirke

Sirke bir küfün yüzde 82’sini, bakterilerin yüzde 99’unu ve virüslerin yüzde 80’ini öldürür.Özellikle seyreltilmemiş beyaz sirke son derece etkili bir temizleyicidir. Seyreltilmemiş sirkeyi bir yüzeye püskürtün ve bir fırça ile ovmadan önce birkaç saat bekletin. Duş perdesi gibi nemli alanlarda küf oluşumunu önlemek için, sirke püskürtün ve kurumasını bekleyin.

Sirke kokusundan hoşlanmıyorsanız veya bekleyecek zamanınız yoksa, temizlenecek yüzeye hidrojen peroksit püskürtün ve fırçalamadan önce 10 dakika bekletin.

Greyfurt çekirdeği ekstresi

Küf öldürmede ve koku gidermede oldukça etkili bir başka alternatifte greyfurt çekirdeği ekstresi dir. Bir sprey şişesine her bir fincan için 10 damla ekstreden damlatın ve kullanmadan önce iyice çalkalayın. Püskürtün ve yüzeyi silmeden önce etki etmesi için biraz bekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir