Sprey Boya İle Ahşap Boyama Nasıl Yapılır – Sprey Boya İle Mobilya Boyamak

Sprey Boya İle Ahşap Boyama Nasıl Yapılır – Sprey Boya İle Mobilya Boyamak

Sprey boya ahşap yüzeylerde ve ahşap mobilyalarınızda pürüzsüz ve düz bir yüzey elde etmenizin en kolay yoludur. Bir fırça ile boya yapmak damla oluşumlarına ve fırça izlerinin mobilyanızın üstünden görülmesi muhtemelken, sprey boya genellikle temiz, kusursuz ve saf bir renk elde etmek için kullanılmaktadır. Makalemizde sprey boya ile ahşap boyama nasıl yapılır ve sprey boya ile mobilya nasıl boyanır konularını öğrenmiş olacaksınız.

Sprey boyayı en iyi şekilde uygulayabilmeniz için yapmanız gereken 10 adımı sizlerle paylaşacağız.

Ahşabınızda mumlu politüreten, gomalak veya cila kaplaması mevcutsa boya yapılmadan önce bu türdeki kaplamaların ahşaptan çıkarılması gerekmektedir. Bu tip malzemeleri çıkarabilmeniz için nalburlarda bulabileceğiniz çeşitli kimyasalları satın alabilirsiniz. Zımpara yapmakta işe yarayacaktır ancak ahşabın üzerinde bulunan maddeye göre zımparalamaya göre süre uzayabilir.

Sprey Boya İle Ahşap Boyama Teknikleri

Bu başlık altında sizlere sprey boya ile ahşap boyama teknikleri anlatacağız. Ahşap yüzeyinize uygun uygulamayı sağlayacak bu dört kolay adımı uygulayarak Akçalı sprey boya ile ahşap yüzeylerini tamamen yenileyin.

  • Hafif sıvı sabun ve suyla temizleyin, ardından kurumasını bekleyin
  • Öğe parlak bir yüzeye sahipse, yüzeyi 150 kumlu zımpara kağıdı ile zımparalayın.
  • Herhangi bir kiri veya kiri zımparadan temizlemek için mobilyayı yapışkan bezle silin.
  • Sprey boya olarak Akçalı Sprey’i gönül rahatlığı ile ahşap ürünlerinizin üzerine uygulayabilirsiniz.
Akçalı Sprey Boya
Akçalı Sprey Boya

Sprey Boya İle Mobilya Boyama Teknikleri

Sprey boya ile mobilya nasıl boyanır?

Bu başlık altında sizlere sprey boya ile mobilya boyama  anlatacağız.

Uygun Mobilyaları Seçin

Ahşap mobilyalarınızı boyadığınızda, döşemelerden kaçının. Dış mekân mobilyalarını boyuyorsanız, yüksek derecede nem direnci ve güneş koruması olan boyayı seçin. Antika mobilyaların boyanmasından kaçının çünkü bu parçaları çok fazla değiştirmek değerlerine zarar verebilir.

Tüm Donanımı Kaldır

Boyamayı karar verdiğiniz mobilyanızın üzerindeki çeşitli parçalar mevcutsa, bazı parçaları söküp çıkarmanız gerekebilir. Dolap veya şifonyer tarzında bir mobilya kullanacaksanız mobilyanızdaki tutamaçları ve kolçakları sökün. Çekmeceleri de çıkarın. Tüm bu nesneleri ayrı ayrı boyayın ve tüm parçalar kuruduğunda mobilyayı tekrar monte edin.

Hışır Örtü Kullananın

Sprey boya, boya yapımı esnasında nesnenin etrafındaki yerlere de gelebilir. Bu sebeple boyaya başlamadan önce boyayacağınız nesnenin çevresinde hışır örtü kullanarak temiz kalmasını sağlayabilirsiniz.

Pürüzsüz Bir Zemin İçin Zımpara Yapın

Ahşap mobilyalarınızı boyamadan önce, yüzey üstündeki pürüzleri gidermek için iyice zımparalamalısınız. Sert bir zımpara kâğıdı ile zımparalamaya başlayın ve daha sonra pürüzsüz bir doku elde etmek için daha ince bir zımpara kâğıdı ile aynı işlemi tekrarlayın.

Mobilyalarınızı Temizleyin

Mobilyanızı zımparaladıktan sonra talaş kalmaması için temiz bir bez yardımı ile temizleyin. Su kullanmaktan kaçının çünkü tahtaya nüfus etmesi boya işleminde sorun yaşamanıza sebep olobilir. Ayrıca boyama yapacağınız alanı temizlemek için elektrikli süpürge kullanabilirsiniz. Etraftaki herhangi bir toz, boya ıslakken mobilyalarınızın üzerine yapışabilir.

Sprey Boya ve Astar Uyumu

Boyama işlemi gerçekleşmeden önce astar uygulaması yapmak istediğiniz rengi daha canlı görünmesine yardımcı olacaktır. Bu sebeple boya ve astar uyumu oldukça önemlidir. Doğru astarı aldığınıza emin olmak için nalburunuza veya sprey boyayı aldığınız yapı marketlerdeki görevlilere danışabilirsiniz.

Test Edin

Ahşap mobilyalarınızı boyamadan önce, eski bir nesneye veya bir karton parçasına sprey boyanızı uygulamak iyi bir fikir olacaktır. Bu sayede sprey boyanızın püskürtme açısını öğrenebilirsiniz, aynı zamanda sprey boyayı nasıl kullanmanız gerektiğini deneyimlemiş olursunuz.

Boya Öncesi Astar Uygulayın

Ahşap mobilyalarda boya öncesi bir veya iki kat astar kullanmanız gerekebilir. Astar mobilyanın üzerine katlar halinde boyayın ve tamamen astar ile kaplandığınızdan emin olun. Astar kullanıldığı takdir de genel olarak pürüzsüz, parlak bir sonuç elde edebilirsiniz.

Uyarı: Sprey boya ve astar gibi ürünleri kullanırken maske kullanmanızı tavsiye ederiz. Kapalı alanlar yerine açık alanlarda kullanım yapılmalıdır. Ancak kapalı alan içerisinde uygulaması yapılacaksa iyi bir havalandırma yapmanız gerekmektedir. Boyama esnasında camları açık tutmayı unutmayın.

Hava Koşullarına Dikkat Edin

Açık havada yaptığınız sprey boya çalışmalarında hava koşullarına dikkat edin. Rüzgârlı ve tozlu günlerde sprey boya uygulaması yapmanız size çeşitli zorluklar doğuracaktır.

Uygulama

Kutu en az 1 dakika süre ile çalkalandıktan sonra 25- 30 cm mesafeden ince katlar halinde, katlar arasında 20- 25 dakika ara vererek, 2- 3 çapraz katla tatbik edin. Ardından boyanan yüzeye hiç dokunmadan kurumaya bırakın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir