Karo Zeminler Nasıl Temizlenir ?

Karo Zeminler Nasıl Temizlenir ?

Karo Zeminler Nasıl Temizlenir ?

Karo zeminler uzun ömürlüdür, tabi onlara düzgün bakarsanız. Neyse ki, diğer bazı döşeme tiplerine kıyasla, karolar oldukça az bakım gerektirir. Zemini temiz ve parlak tutmak için ihtiyacınız olan tek şey ılık su, biraz sabun veya deterjan ve güderi paspas veya bezdir. Farklı materyallerden üretilmiş karoların temizliği de farklı olacaktır. Karo zeminler nasıl temizlenir yazımızda sizlere farklı karo materyalleri için temizlik ipuçları veredeğiz.

Bir karo zemini, tozdan arındırmak için haftada en az iki kez “kuru temizleme” yani süpürme veya vakum (elektrik süpürgesi) olmalıdır. Her haftada mutfak ve banyo karoları en az iki kez ıslak temizlenmeli veya paspas olmalı.

Fayans ve Seramik Karo Zeminlerin Temizlenmesi

Fayans ve Seramik Karo Zeminlerin Temizlenmesi

En yaygın fayans döşeme malzemeleri, seramik ve porselendir. Seramik veya porselen karoları temizlemek için, çok amaçlı, bulaşık sabunu veya basit beyaz sirke olsun, neredeyse her türlü temizleyiciyi kullanılır.

  • Temizliğe tozları vakumlayarak başlayıp, ardından silebilirsiniz.
  • Hangi deterjanı kullanırsanız kullanın kesinlikle çok olmamalı, miktarı iyi ayarlanmalı. Daha sonra zeminde oluşacak yapışma hissi, daha çabuk kirlenmesine sebep olacaktır.
  • Güçlü kimyasallar kullanmaktan kaçının buda derzlerin zamanla bozulmasına sebep olur, ve su sızıntıları oluşur.
  • Temizlik sonrası fayans zeminde su lekeleri oluşmasını istemiyorsanız, kuru temiz bir bezle fazla ıslaklığı kurutun.
  • Fayans ve seramik zeminler buharlı paspasla rahatlıkla temizlenebilir.

Mermer veya Doğal Taş Karo Zeminler Nasıl Temizlenir?

Mermer veya Doğal Taş Karo Zeminler Nasıl Temizlenir?

 

Mermer, arduvaz veya granit karo zeminler porselen ve seramik karolarla neredeyse aynı şekilde temizlenebilir, ancak birkaç uyarı ile:

  • Doğal taş karo zeminleri süpürürken yumuşak kıllı bir süpürge kullanın, çünkü bunlar seramik ve porselenden çok daha kolay çizilir.
  • Zemin için doğru tip temizleyiciyi kullandığınızdan emin olun : Kayrak ve mermer fayanslar sirke gibi asidik hiçbir şeyle başa çıkamazken, granit karoda renk bozulmasını önlemek için pH’ı nötr yumuşak bir deterjana ihtiyaç duyarlar.
  • Buharlı paspas da kullanabilirsiniz kolay ve pratik olur.

Vinil ve Linolyum Karo Zeminlerin Temizlenmesi

Vinil ve Linolyum Karo Zeminlerin Temizlenmesi

Vinil ve Linolyum döşemeler daha pahalı taş veya seramik karolara göre ucuz alternatiflerdir. Bir buharlı paspasla temizlemek kolay görünse de, aşırı ısı ve neme dayanamayıp bozulabilir.

  • Vinil: Süpürdükten sonra, üreticinin önerdiği temizlik solüsyonu veya su ve sirke karışımı ile silinebilir. Döşemeyi çizebilecek aşındırıcı temizleyiciler kullanmayın.
  • Linolyum: Süpürdükten sonra, döşeme boraks ve su karışımı gibi bir solüsyonla temizlenir. Her üç ila altı ayda bir, zeminin parlaklığını korumak için bir kat balmumu ve buff uygulayın.

İp Uçları

Süngerli paspaslar yerine, pamuk bezli veya güderi paspas kullanın, bu kiri tozu yakalayacaktır.

Doğal taş karolarda asitli kimyasallardan kaçının.

Zemin Üzerindeki Harçları Temizleme

Zemin Üzerindeki Harçları Temizleme

Harcı temizlemek için kabartma tozu (karbonat) ve su ile bir macun hazırlayın. Lekeye bu karışımı uygulayın ve birkaç saat (hatta gece boyunca) bekletin ve ardından lekeyi naylon bir fırça ile ovun. Harç lekelerinden kurtulmak için diğer bir yol buharlı temizleyici kullanmaktır. Harç temizlendiğinde, derzleri korumak için silikon bazlı bir koruyucu uygulayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir