Sağlıklı Ev Konsepti Oluşturmanın Yollları

Sağlıklı Ev Konsepti

Sağlıklı Ev Konsepti Oluşturmanın Yollları

Dışarıdaki havanın egzos, duman, is ile kirlendiğini aynı zamanda zararlı kimyasallar yüzünden daha zararlı bir hale geldiğini düşünüyoruz. Evet buna rağmen aslında bilmediğimiz bir şey var. EPA’ya göre, evinizin içindeki hava dışarıdaki havadan on kat daha fazla kirlenmiş olabilir. Ev temizliğinde kullanılan kimyasallar, toz akarları, evcil hayvan tüyleri, küf, polen ve parfümler, özellikle pencerelerin kapalı olduğu kış aylarında evinizin içindeki kötü hava kalitesine oldukça fazla katkıda bulunur. Ancak endişelenmeyin, evinizde daha iyi ve kaliteli bir hava için sağlıklı ev konsepti yazımdan neler yapabileceğinizi öğrenin.

Sağlıklı Ev Konsepti

Sağlıklı Ev Konsepti

Kış aylarında ısı yalıtımı için evi tam anlamıyla kaplamış olmak, hava akımını engellemek, size daha sıcak ortamda olacağınız için güven verebilir, ancak ev içi alerjenlere duyarlı veya solunum problemleri olan insanlar için kış bazı sağlık sorunlarını şiddetlendirebilir.

Eski iç mekan hava ve ısıtma sistemleri, evinizde dolaşan alerjiye neden olan toz akarlarının, evcil hayvan tüylerinin ve küf sporlarının miktarını artırabilir. Kışın sonlarında ve ilkbaharın başlarında, küflü havayı temizlemek için pencereleri açamayacak kadar soğuk olabilir, bu nedenle havaların ısınmasını beklerken hastalıkları tetikleyebilir.

Harvard-Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz bölümünde doçent olan Dr. Nicholas BuSaba, “Soruna neden olan şeylerin çoğu kokusuzdur” diyor. “Bu nedenle, çoğu durumda sizi soruna karşı uyaracak hiçbir şey yoktur.” Yani, bu alerjenlerin tetikleyebileceği semptomlardan başka bir şey yoktur. Bu semptomlar solunum problemleri (astım alevlenmeleri dahil), yorgunluk ve uyku hali, hatta sindirim sorunları.

İç hava kalitesi kış aylarında daha kötü olma eğilimindedir, çünkü genellikle dışarıdan temiz hava akışı yoktur, bu da alerjenlerin içeride hapsolduğu anlamına gelir.

Hava kalitesini iyileştirmek

Hava kalitesini iyileştirmek

İç mekan hava kalitesini iyileştirmek için çaba sarf etmek, astım alevlenmelerini ve alerji semptomlarını önlemenize ve soğuk aylarda rahat nefes almanıza yardımcı olabilir.

Evinizdeki tüm alerjenleri ortadan kaldırmak muhtemelen mümkün olmasa da, bazı basit değişiklikler yaparak sayıyı ve bunlara maruz kalma oranınızı azaltabilirsiniz. İşte evinizin içindeki hava kalitesini iyileştirmek ve alerji semptomlarınızı hafifletmek için kullanabileceğiniz bazı stratejiler.

Temiz bir ev daha sağlıklı bir ev olabilir, çünkü iyi bir iç mekan hijyeni tozu ve hayvanların tüylerini büyük ölçüde azaltabilir.

Daha İyi Havalandırma

Aşağıdakileri deneyin:

  • HEPA filtreli elektrikli süpürge ile halıları haftada en az bir veya iki kez süpürmek. Duvardan duvara halı yerine sert yüzey döşemesini tercih etmek, evdeki alerjenleri azaltabilir.
  • Alerjenleri çeken yatak takımlarını, örtüleri ve diğer öğeleri düzenli olarak temizleyin, özellikle evcil hayvanınız varsa. Mümkün oldukça yastıkların yanı sıra şilteler ve yaylı yaylar üzerinde toz akarlarına dayanıklı örtüler kullanın.

Kapalı alanda bitkiler güzeldir, ancak aynı zamanda küfü toplayabilir ve büyümesini destekleyebilirler. Ev içi alerjenler bir sorunsa, bitkileri dışarıda tutabilirsiniz

Bazı bitkilerin oksijen saldıkları için iç mekan hava kalitesini iyileştirmeye yardımcı oldukları söylenirken, birçok insan için hala alerji tetikleyicileridir.

Basınçlı hava ısıtma sisteminiz varsa, filtreleri düzenli olarak değiştirdiğinizden emin olun. Elektrostatik filtreler, tozun ve havadaki diğer tahriş edici maddelerin hapsolmasına yardımcı olabilir.

Ev içi alerjenlere alerjiniz varsa ve sorunun kaynağını kontrol edemiyorsanız – örneğin, ailenizdeki evcil hayvandan vazgeçmek istemiyorsanız – bir hava temizleyici kulanın. Evin en sık kullanılan alanlarına yerleştirilen bu cihazlar, özellikle iyonik temizleyiciler, semptomlarınızı tetikleyebilecek bazı tahriş edici maddelerin yakalanmasına yardımcı olabilir. Muhtemelen bu alerjenleri tamamen ortadan kaldıramayacaksınız, ancak bunları azaltabilirsiniz.

Ayrıca küf oluşumunu önlemeye yardımcı olması için bodrum gibi nemli alanlarda bir nem giderici kullanmayı da düşünün. Diğer bir olası küf kaynağı olan banyoların da iyi havalandırıldığından emin olun ve duşta, armatürlerde veya duvarlarda biriken görünür küfleri temizleyin.

Soğuk aylarda bile, eve temiz havanın girmesini sağlamak için ara sıra pencereleri açın

Soğuk aylarda bile, eve temiz havanın girmesini sağlamak için ara sıra pencereleri açın. Ayrıca, pişirme esnasında oluşan kötü koku ve dumanı temizlemek için davlumbaz ve vantilatörleri kullanın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir